понеделник, 12 октомври 2009 г.

Биографии



Завършил средното си образование през 1996... Основно еди-кога си и еди-къде си... Участник... Носител на приза... Заслужено получава наградата... Между тази и тази година работи като общ работник... 
Някой зачитал ли се е в биографиите на писателите? На своите познати? Изобщо, чели ли сте кратка биография? И забелязвали ли сте как когато хвалим някого започваме именно с нея? А има ли нещо по-фалшиво от нея? Уж трябва да ни запознае с даден човек, а единственото, което остава след нея е въпроса "А какъв ли е бил всъщност той?". Да не повярваш как човек се е превърнал в прост наниз от дати, съкращения за видове учебни заведения и имена на изпомрели патрони. И нищо, което да разкрива, че тоя човек не само е учил и работи, ами и че е дишал, потил се е, ходил е до тоалетна, правил е младежки лудории, пушил е, лъгал е, правил е секс, имал е деца, бягал е от вкъщи, не е бягал от вкъщи, може да пее, сръчен е, танцува добре валс, или предпочита суинга или танцува само дунавското по нова година? А може пък да е бил затворен човек, домошар и не е правил нито едно от изброените, като изключим дишането и хорото? Всичко това създава един прозрачен и ненужен пиедестал, като се има предвид, че всички сме хора. Когато чета за някого не ме интересуват заниманията му по калиграфия от кого са водени. Интересуват ме самите занимания. Когато погледна биографията на някои от писателите в учебниците по литература се чудя, дали всъщност уважаемите не кандидатсват за работа или за място в учебната програма. 
Но всъщност това е единствения начин за писане на биография, без навлизане в личното пространство на биографирания. Без да откраднат и дисектират най-съкровеното му. А как искам да го знам... 

5 коментара:

Д-р АЛУ каза...

Съгласен съм,човек не е поредица от учебни заведения и събития. За да разбереш творчеството на някой,трябва да се опиташ да разбереш нещо за него.

Unknown каза...

Когато пишеш биография за работа,примерно,никой не иска да знае,що за човек си.Ти си евентуален кадър,трябва да си покрил известни нива на образование,връзки и прочее,както и да ти е чисто досието.Друго не се иска от теб.Ти си стока,биографията ти е твоят баркод-нищо уникално,нищо различно.

Невестулка каза...

Все едно избираш диня - да е голяма, сочна и да не изглежда удряна. Ако продавача ти я препоръча е плюс (евентуално).

Unknown каза...

именно.много точно казано.

Ксения каза...

Непоканено се намесвам с: дааа!! И аз съм мислила за това и стигнах до извода, че на биография всички са идеални и уникални едновременно.
Нещо като с погребенията- ако има такова, се изричат само положителности и неща, многократно изкривявани, докато достигнат лаконична и хармонична за слушане маса..